Skip to content

Mahathir ajak bekas Umno ikut beliau – http://www.detikdaily.net/v5/modules.php?name=News&file=article&sid=1052

April 7, 2009
Mahathir ajak bekas Umno ikut beliau  
Posted on Monday, April 06 @ 15:43:39 MYT by Paktam

Oleh Roslan SMS

Tun Mahathir keluar Umno, bukan sesuatu yang baru, Tun Mahathir kembali ke Umno pun bukan baru. Keluar masuk Umno dalam rekod beliau sudah menghampiri rekod keluar masuk parti ahli parlimen Pasir Mas Ibrahim Ali.

Hari ini sebagaimana dilapor oleh Mstar, Mahathir dilaporkan menyeru semua yang telah keluar Umno agar kembali menyertai Umno sebagaimana yang beliau lakukan. Dilaporkan juga orang kanan beliau, Sanusi Junid telah pun bertindak atas seruan itu dan menyerahkan borang menyertai kembali Umno di Langkawi.

Soalnya adakah semua yang keluar Umno itu keluar kerana Mahathir? Atau adakah semua yang keluar Umno itu atas alasan yang serupa dengan Mahahtir?

Kenapa Mahathir keluar? Beliau keluar kerana tidak boleh menerima kepimpinan Dollah Badawi. Beliau menentang segala dasar dan program Dollah, bagi beliau Dollah seakan tidak layak menjadi PM walaupun beliaulah yang bertanggungjawab menaikkan Dollah dulu.

Mengapa Mahathir masuk kembali? Bagi saya Mahathir sudah tidak percayakan Umno, politik wang yang beliau dedahkan sebelum ini sebagai barah yang menyerang Umno terus bertapak dan memamah tubuh Umno yang semakin layu dan kecut itu. Tetapi Mahathir masuk juga Umno, sebab apa, sebab mahu menyelamatkan anaknya Mukhriz. Mungkin ada yang tidak dapat menerima hujah saya ini tetapi bukankah sejurus Mukhriz diisytiharkan kalah barulah Mahathir terhegeh-hegeh mahu menghadiri perhimpunan Umno. Asalnya beliau memulaukan majlis perasmiannya. Tetapi setelah jelas Mukhriz kalah, maka tiada cara lain untuk beliau curi peluang dan memastikan anaknya it terus mendapat tempat selain membuat kejutan dengan menyertai Umno dengan menghadiri majlis penutupan perhimpunan (walaupun sebenarnya ramai yang tidak terkejut).

Najib beroleh “political mileage” yang banyak dengan kehadiran Mahathir itu dan sudah pasti terhutang budi pada “kuda tua” itu (MStar melaporkan Mahathir menggunakan istilah “kuda tua” terhadap dirinya sendiri). Saya difahamkan kerana itu Mukhriz akan mendapat pembelaan Najib, tak mustahil Mukhriz dilantik ke MT Umno dan tidak mustahil juga dijadikan seorang Timbalan Menteri.

Lantas kalau Mahathir masuk Umno kerana masa depan politik anaknya, yang lain apa hal nak ikut jejak si “kuda tua” itu?!!

Ramai yang tinggalkan Umno kerana hilang keyakinan terhadap kemampuan Umno untuk memperjuangkan nasib agama, bangsa dan Negara. Mereka tinggalkan Umno kerana Umno berkeladak dengan politk wang dan rasuah. Umno tidak berubah, saya terbaca sebuah kain rentang di Bukit Gantang berbunyi: Umno dulu, kini dan selamanya serupa sahaja……..rasuah!

Kerana itu biarlah Mahathir dengan labu-labunya. Ucapkan selamat jalan pada Umno yang bakal reput bersama “kuda tua”nya itu.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: