Skip to content

Kempen Mahathir Untungkan Pakatan Rakyat – http://www.detikdaily.net/v5/modules.php?name=News&file=article&sid=1051

April 7, 2009
Kempen Mahathir Untungkan Pakatan Rakyat  
Posted on Monday, April 06 @ 15:01:19 MYT by Paktam

Oleh Angkasanuri

Tun Dr. Mahathir, secara rasmi turun dalam kempen membantu calon Umno@BN dalam majlis ceramah di simpang Bukit Gantang yang turut dihadiri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan calon Umno@BN Ismail Safian.

Akhirnya Mahathir bergiat semula dalam politik Umno yang satu ketika dahulu dilabelnya telah rosak dan punah ranah kerana bergelumang dengan najis rasuah. Secara tidak langsung Mahathir membiarkan dirinya bergelumang dengan ‘dosa dan noda’ yang didakwanya selama ini.

Ada kemungkinan, terpilihnya Dato Seri Najib sebagai Presiden Umno telah berjaya ‘menyamak’ noda-noda yang ada dalam Umno selama ini agar kembali suci dan murni. Itulah sebabkanya kenapa agaknya Mahathir kembali ‘terlioq’ nak kembali dalam Umno.

Ada juga maklumat bahawa kemasukan Mahathir dan bergiat aktif dalam Umno kerana beliau dimaklumkan bahawa ‘ orang tingkat empat’ yang cukup dibencinya selama ini bakal tersingkir kerana tindakan yang bakal diambil oleh Lembaga Disiplin Umno selepas Pilihanraya kecil ini nanti.

Jadi sebab itulah kempen ‘orang tingkat empat’ dalam kempen Umno@BN kali ini hanya sekadar ala kadar seperti melepas batuk di tangga kerana menyedari tindakan yang bakal diterimanya.

Bagi saya kemasukan Mahathir akan memberi kelebihan kepada Pakatan Rakyat untuk mencipta ‘hatrik’ dalam siri Pilihanraya Kecil kali ini. Dr. Mahathir dalam satu ceramahnya dulu selepas keluar dari Umno pernah menyebut bahawa rakyat hari ini sudah semakin cerdik dan matang khususnya di kalangan orang melayu yang dulu pernah disifatkan beliau sebagai ‘Melayu Mudah Lupa’ dalam bukunya The Malay Dilemma.

Rakyat hari ini boleh menilai dan membezakan siapa yang konsisten dan berkata benar dalam perjuangan. Rakyat boleh membezakan siapa yang lurus dan siapa yang libang bercabang. Rakyat juga boleh menilai yang mana satu kaca dan yang mana satu permata. Rakyat juga sudah dapat melihat ‘dacing’ sudah semakin senget menunggu masa untuk menyembah bumi!

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: