Skip to content

Analisis:Pakatan boleh menang besar jika kerja kuat – Harakahdaily

April 2, 2009
Analisis:Pakatan boleh menang besar jika kerja kuat
Abdul Shukur Harun
Thu | Apr 02, 09 | 9:41:50 am MYT
Untuk mencapai kemenangan 3-0 dalam pilihan raya kecol di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai, Sarawak, seluruh petugas Pakatan Rakyat mesti bekerja keras siang dan malam

“Sokongan rakyat kepada calon Pakatan Rakyat di tiga tempat itu memang memberansangkan,” kata Encik Khalid Ahmad, seorang pemerhati politik yang ditemui di Bukit Selambau, Kedah dua hari lalu dan menambah,”sokongan rakyat kepada PR saja tidak cukup, malah perlu seiring dengan kekuatan jentera PR sendiri.”

Beliau adalah seorang pengkaji sains politik di Kuala Lumpur yang telah menunjau lebih seminggu di Bukit Gantang dan Bukit Gantang.

Menurut beliau, BN namaknya bekerja keras dan �menjaja� perubahan kepimpinan Umno selepas Perhimpunan Agung mereka baru-baru ini.

“Petugas BN masih kuat berkempen, lebih-lebih lagi BN banyak duit, faham-fahamlah,”katanya.

Namun menurut Khalid, jika Pakatan Rakyat mengatur strategi dengan bijak, kempen bersungguh-sungguh siang dan malam, mengatur pertemuan sebanyak mungkin dengan para pengundi hingga jauh di pedalaman, harapan PR untuk menang sangat cerah.

Beliau belum sempat ke Sarawak, tetapi laporan yang diterimanya dari sana menunjukkan sambutan terhadap calon PKR di Batang Ai sungguh memberansangkan.

Sementara itu, di Bukit Selambau, para petugas PAS, PKR dan DAP kelihatan berhempas pulas berkempen untuk memenangkan calon Pakatan Rakyat, Manikumar Subramaniam.

Seorang petugas PAS di Unit Peti Undi Bukit Selambau, Ahmad Sobri bin Ayub berkata, kempen PR berjalan lancar. Malah, katanya, muslimat sudah menggerakkan jenteranya sejak seminggu yang lalu.

Menurut beliau lagi, kerjasama antara petugas DAP, PAS dan PKR sangat lancar. Justeru itu, katanya, kempen mereka di kawasan estet begitu lancar.

Pekerja estet, kata beliau lagi, berjanji untuk memberikan sokongan kepada calon PKR. Malah di kawasan ramai pengundi Melayu sambutan terhadap calon PKR yang mengunjungi pelbagai tempat di sana juga sangat baik.

Petugas PAS dari seluruh Kedah, Pulau Pinang dan Perlis yang ditempatkan di Bukit Selambau ini kelihatannya begitu rancak. Menurut seorang petugas PAS di sini, isu perkauman yang cuba dimainkan oleh pihak parti lawan sama sekali tidak berkesan.

Malah ribuan orang Melayu turut mendengar ceramah Pesuruhjaya PAS Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Exco Kerajaan Kedah, Ir. Amirudin Hamzah serta calon PKR.

Malah kempen muslimat PAS dan PKR serta DAP dari rumah ke rumah orang Melayu dan Cina serta India mendapat sambuitan baik.

Seorang petugas PAS Kedah di sini berkata, isu perkauiman hampir-hampir berkubur. Katanya, semakin ramai pengundi di Bukit Selambau percaya isu perkauman �tidak laku� di sini.

Orang Melayu dan Cina di sini, kata beliau lagi, dapat menerima Manikumar sebagai calon.:Mereka tidak melihat Manikumar dari segi sebagai calon India, tetapi melihatnya sebagai calon terbaik dari Pajatan Rakyat.

Di Bukit Gantang, ada pihak yang mengatakan kononnya pengundi Melayu sukar memberikan sokongan kepada Nizar justeru kerana fitnah parti lawan yang mengasak iu perkauman, tetapi andaan ini segera dinafikan oleh pemerhati politik di ini.

Menurut pemerhati itu, pemikiran pengundi Melayu sudah jauh berubah dari pemikiran lama.

Nizar punya ciri intelektual pro rakyat

“Mereka melihat Nizar mempunyai kewibawaan sebagai seorang intelektual pro rakyat, pemimpin berwibawa dan mempunyai imej kontemporari,” kata pemerhati itu.

Ketiga-tiga persepsi ini, kata pemerhati itu, sangat menolong Nizar.

“Saya tidak kata Nizar akan menang mudah, tetapi tinjauan yang dibuat menunjukkan simpati rakyat tiga kaum di Perak ini terhadap Nizar adaah menyeluruh.”

Tinjauan mendapati di mana-mana saja Nizar dan rombongannya pergi baik di Dun Kuaa Sepetang, Changkat Jering mahupun Dun Trong, sambutan luar biasa dari rakyat berbilang kaum.

Ramai orang Cina dan India sendiri berebut-rebut untuk mendapatkan bendera dan lencana PAS sehingga PAS Bukit Gantang. Sementara itu, blog dan web-site Pakatan Rakyat ternyata jauh mengatasi web-site dan blog dari Umno/BN. Kemudahan komunikasi ini benar-benar menolong Pakatan Rakyat yang menerima tekanan begitu hebat dari parti yang memerintah.

Akhbar Makkal Kural, Suara Rasmi Partai Keadilan Rakyat edisi Tamil sangat diminati di dua Dun ini. Akhbar tersebut memuatkan pandangan kritikal terhadap Umno sendiri oleh Tengku Razaleigh Hamzah, Tun Dr. Mahathir, pandangan Dato� Seri Anwar Ibrahim dan Sivarasa Rasiah, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Tian Chua.

Semakin hampir hari mengundi (7 April ini), Bukit Gantang semakin padat. Gerai-gerai makan di dirikan si sana sini, sementara para petugas Pakatan dari luar Bukit Gantang sudah datang dan bertugas sepenuhnya, Markas besar PAS di Air Kuning demikian sibuk, sementara kawalan keselamtan dari petugas Pakatan Rakyat telah diperketat di seluruh UPU Pakatan Rakyat di tiga Dun.

Walaupun hujan sentiasa turun tetapi tidak menghalang petugas PAS melaksanakan tugas mereka dan yang menarik penduduk Cina dan India tidak putus-putus meminta bendera PAS untuk dikibarkan di rumah dan kereta mereka.

Boleh dirumuskan di di sini, calon Pakatan Rakyat di tiga tempat ini boleh menang jika para petugas bekerja kuat, trategi yang tepat dan berkempen secara bijaksana. – azm _

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: